De ontwikkeling van houtskelet – prefab bouw in Nederland

Door De Oplossers

Steeds meer architecten zien de positieve mogelijkheden van houtskeletbouw. Terecht, want juist nu is extra aandacht voor deze bouwmethodiek op zijn plaats.

Houtskelet woningen zijn zeer duurzaam. Meer dan 90% van het gebruikte hout komt van bomen die via herplanting gekweekt zijn. De minimale stikstof uitstoot en de Co2 opslag in de materialen, dragen bij aan de reductie van Co2.
Een houten woning staat bekend om de goede vochtregulatie: Vocht wordt opgenomen in de wanden en weer vrijgelaten wanneer dat nodig is. Hierdoor zorgt houtskelet bouw voor een zeer prettig en gezond leefklimaat. Dit wordt nog verder verbeterd door de toepassing van houtwol in de binnenwanden: Dankzij de geluidsabsorptie levert dit ook nog eens een fijne akoestiek op. Als op de verdiepingsvloeren zwevende dekvloeren of kurk gebruikt worden, is het geluid ‘van boven’ niet of nauwelijks hoorbaar.

Houtskelet geeft een zeer prettig gezond leefklimaat

Prefab bouw vereist een uitstekende engineering vooraf, zodat de fabriek alleen nog maar de productietekeningen hoeft uit te werken. Een ‘druk op de knop’ en de gewenste panelen rollen van de band. De productietijd van een huis hoeft in een fabriek nog maar 1-3 weken te duren. Daarna transporteren vrachtwagens de panelen naar de bouwplaats, waar het huis in enkele dagen, met een team van slechts twee monteurs, gemonteerd wordt.  De faalfouten zijn minimaal en het restafval is bijna te verwaarlozen.

Hierdoor leent deze bouwmethode zich uitstekend voor zelfbouw. De woning kan vervolgens in eigen tempo worden afgebouwd.

Houtskeletbouw-woningen kunnen casco- of sleutel-klaar opgeleverd worden. De wanden, dak en verdiepingsvloeren zijn zeer goed geïsoleerd. Wanden van houtskeletbouw woningen bevatten minimaal 200mm isolatie, de vloeren en het dak hebben minimaal 220mm isolatie. Alle aansluitingen met wanden en kozijnen worden luchtdicht afgesloten met siga tape, zodat dampdichtheid gegarandeerd wordt.

Loze leidingen bij de buitenwanden worden in een aparte ruimte gemonteerd. Hierdoor hoeven de leidingen niet door de dampdichte folie gevoerd te worden. De kozijnen en de draaiende delen van een houtskeletbouw woning worden geschilderd opgeleverd, inclusief het glas. Vaak is dubbel glas HR ++ al voldoende dankzij overige topisolatie van de woning.

Gezien de enorme efficiëntie, de snelheid van het bouwen en de relatief lichte constructie, in vergelijking met de traditionele bouw, zijn de totale bouwkosten aanmerkelijk lager

De vele uitvoeringen en houtsoorten die gebruikt kunnen worden voor de gevelbekleding geven woningen een speciaal karakter. De houten delen worden gemodificeerd en daardoor is een lange levensduur gewaarborgd. Natuurlijk is de afwerking van de gevel met vele materialen probleemloos mogelijk.

Gezien de enorme efficiëntie, de snelheid van bouwen en de relatief lichtere constructie in vergelijking met de traditionele bouw zijn de totale bouwkosten aanmerkelijk lager. Ook vanwege het feit dat de lichtere bouwconstructie, in vergelijking met ouderwetse bouwmethoden, een eenvoudige fundering nodig heeft.