Tips om te bouwen in Corona-tijd

Door De Oplossers

Beste koper,

Het zijn gekke tijden : In een paar maanden tijd is alles veranderd en kunnen veel voorspellingen in de prullenbak. Heeft u nog snel een huis gekocht voordat de bank u misschien geen hypotheek meer wilde verstrekken? Of heeft u juist vóór de  Corona-crisis een nieuwbouwhuis gekocht en hoopt u dat de bouw door kan gaan? Of wilt u juist nu uw slag slaan en eindelijk die droomkavel of dat droomhuis bemachtigen? Ik geef u wat tips om deze tijd goed door te komen.

Heeft u nog geen keuze voor een aannemer gemaakt? Zorg dat de aannemer werkt onder Bouwgarant, Woningborg of een andere garantieregeling. Helaas is het risico momenteel groter dat de aannemer failliet gaat. Met een garantie- of waarborgregeling wordt de bouw door een andere aannemer gegarandeerd. Dat geeft net wat meer zekerheid.

In alle omstandigheden geldt: Zorg ervoor dat de bouwtermijnen gelijk lopen met de bouw. Niet te veel voorfinancieren, want dat geld bent u vaak kwijt bij een faillissement. En achterlopen met de termijnen betekent dat de aannemer veel moet voorfinancieren en dat vergroot juist het risico op een faillissement.

Coronamaatregelen en vertraging? De bouw gaat ‘gewoon’ door ondanks Corona. Dat was zelfs het geval tijdens de eerste lockdown. Het protocol ‘Samen veilig doorwerken’ geeft hiervoor regels. Maar daarmee is niet gezegd dat er geen vertraging is. Het is soms moeilijk om  materialen te krijgen, zeker a als die uit het buitenland moeten komen. Vaak is er een probleem met de personele bezetting. Ook bouwvakkers kunnen Corona krijgen of  krijgen griep waardoor ze thuis moeten blijven. Dat maakt het heel lastig een planning te maken. Bovendien is er al een tekort aan specialisten zoals stukadoors en metselaars. Dus mijn tip: Denk mee met de aannemer. Bespreek alternatieven en wees een beetje flexibel. Houd rekening met een ‘worst case scenario’. De aannemer wil wel (en soms gaat het daarom zelfs sneller dan gedacht), maar loopt, deels door Corona, tegen beperkingen aan.

Zorg wel voor een stok achter de deur: Spreek in de aannemingsovereenkomst een boete af bij te late oplevering. Dat geeft de stimulans om op te schieten. Denk ook eens aan een bonus als eerder wordt opgeleverd? Ga, als de aannemer problemen meldt waardoor vertraging ontstaat, niet rigide boetes opleggen, maar geef  de aannemer  wat ruimte. Zo komen jullie samen verder.  

Mochten er toch serieuze (juridische) problemen ontstaan, neem gerust contact met me op. Ik help u graag op weg. Samen komen we verder.

Mr. B.N.J. (Nanda) de Wilde
Vastgoedadvocaat